Amour Pentru ca numai in franceza are atata semnificatie si substanta.
Cand pornesti la drum cu o oarecare prejudecata formata din anii trecuti cu privire la Bulgaria, statiunile din nord, Nisipurile de aur, all inclusive si restul si cand ti se arata in fata ochilor acest mic orasel din sud, de pe malul Marii Negre ramai mut de admiratie. Si de uimire. Si nu-ti ramane decat sa te indragostesti iremediabil de Sozopol.
Apollonia, vechiul nume al cetatii, este un oras incarcat de istorie, protejat UNESCO de multa vreme… Locuit de traci carora li s-au alaturat grecii, de unde si denumirea, distrus de romani si apoi in ultima jumatate a mileniului trecut devenind un prosper sat de pescari.
De fapt, totul respira istorie in acest mic orasel cu peste 45 de monumente istorice, 2 biserci, Zidul Sudic, Turnul Cetatii si Muzeul de Arheologie.
Toate aceste marturii istorice si arheologice au fost reabilitate si puse in valoare de autoritatile locale cu ajutorul fondurilor europene… Seara, dupa o zi de plaja, dupa cina cu peste si fructe de mare, parca-ti face o nemaipomenita placere sa te plimbi pe faleza luminata..
Orasul are stradute inguste, pietruite care pastreaza arhitectura locala de sute de ani, casele sunt majoritatea specifice cu parter de piatra si etaj mai mare in perimetru, din lemn, si multe. multe magazine de obiecte de arta, picturi si de obiecte facute manual de oamenii din zona. De fapt statiunea este preferata artistilor din Bulgaria, in special pentru peisajele minunate.
Sozopol este oraselul smochinilor, aproape in fiecare curte din centrul vechi al orasului creste cel putin un smochin. In fiecare zi, in fata caselor stau femei pe scaune vechi si vand dulceata si gem de smochine si renumitele mileuri si fete de masa.
Caracteristic pentru Sozopol este malul inalt si stancos, casele atarna pe mal si tavernele au panorame frumose, iar in stanga este o mica insula numita Sf.Ioan de mai putin de un km patrat si care e cea mai mare insula bulgareasca.
Tavernele si barurile de pe mal, frumos luminate si animate de cele mai multe ori de muzica populara bulgareasca, ofera in afara produselor traditionale, kavarma, tarator, peste, scoici si fructe de mare si meniuri de pranz intre 3,75-7,50 leva… Nu ratati vinul bulgaresc la carafa, ieftin si bun…
Nu vreau sa fac comparatii cu litoralul romanesc, dar iata, ca la aprox.370 km de Bucuresti, cu o autostrada si sosele bune, deloc aglomerate, poti sa descoperi o oaza de plaja, istorie, mancare buna si ieftina si… raiul amatorilor de fotografii…;)
Eu am stat la mijlocul lui septembrie la hotel Selena, un hotel de trei stele plin de nemti, camera a costat 34 de euro pe noapte inclusiv mic-dejun (da ce mic-dejun..;)…)
Stiu, pamantul este rotund, ajungem de multe ori de doua ori in acelasi loc,
dar sfatul Migratoarei este sa aveti curajul si dorinta de a descoperi locuri si oameni minunati, de fiecare data altii.
Multumesc prietenei mele care m-a indemnat sa descopar Sozopol, plecaciuni Ana-Gabriela Malcinschi si prietenului meu Bujor Munteanu, ale carui poze in cea mai mare parte sunt in acest articol si pentru ca, la indemnul meu, a vizitat locatia si la randu-i a fost foarte incantat.
Mirandolina
Oct 20, 2014
Hehe, aici am sa ma mut eu intr-o zi. Fara indoiala.
jumatate de an in fiecare an, aici am sa stau 🙂