Calatoria initiatica planuita cu mult timp in urma .. Sa vizitez Israel.. Imi doream de mult sa ajung dar, privind în urma , acesta a fost momentul perfect pentru mine.. Sa ma pot incarca cu toate energiile pozitive ale acestei tari care are de oferit atatea.. As adauga eu numai celor care stiu sa isi dozeze asteptarile si sa accepte diversitatea cu o atitudine lejera. Nu va recomand sa vizitati Israelul doar cu scopul de a vedea locuri sfinte, ati putea fi dezamagiti pe de o parte, pe de alta va vor scapa stimuli care ar gadila simturi nebanuite..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yerushalayim, cum se pronunta numele Ierusalimului in ebraica, a fost pentru mine un oras istoric foarte frumos, dar mai ales foarte interesant din punct de vedere al contrastelor, atragatoare si fascinante peste tot: cele patru cartiere din orasul vechi, cu siturile biblice, sfinte, arheologice si bazarul care serpuieste la tot pasul, orasul nou cu zona de business si cu buticurile scumpe, cartierele tipice de Orient Mijlociu, muzeele moderne, sursa de arta si cultura la tot pasul, piese arhitecturale moderne deosebite, de exemplu Chords Bridge, care faciliteaza existenta zilnica a sutelor de mii de oameni care se inghesuie in autobuze mai rau decat la noi… iar toate acestea, sunt ??????????????????????totusi unite de aceeasi atmosfera deosebita de calcar alb unduit peste dealuri cu sol uscat si petice verde aprins de chiparosi, maslini si vegetatie de desert rezistenta. Populatia, si ea pe masura conditiilor aride, dar inca un amestec neuniformizat de populatie foarte religioasa si „moderna”, de sefarzi si ashkenazi, plus „minoritatile” musulmane, crestine sau de alta identitate, nedefinita neaparat de vreo apartenenta religioasa sau nationala.

Ce mai e de vizitat ? Siturile arheologice de mii de ani  de la BeithShe’An, Meggido, Apollonia, orasele de pe vremea romanilor sau egiptenilor, Caesarea, Akko,Yaffo, reconstruite de cruciati, de musulmani, rand pe rand. Sunt pietre pretioase intr-un desert arid si destul de murdar, care insa alaturi de prieteni grozavi devin cele mai frumoase amintiri.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu visul  de acasa pe care-l vroiam indeplinit cu orice pret, acela de a ma scalda in patru mari… Si chiar ca a devenit realitate… Intr-o tara chiar minuscula, la sfarsit de octombrie – inceput de noiembrie, am inotat în Marea Mediterana la Caesarea, in asa-zisa Mare a Galileii, lacul Kinneret, în Marea Rosie la Eilat si în Marea Moarta… Ok, în Marea Moarta doar am plutit, nu pot spune ca am inotat.

IMG_0260 (640x480)

Iar la Eilat am incercat o noua aventura, snorkelling-ul si scufundarile pentru a vedea coralii. Nu ma mai dezlipeam, in ciuda apei reci si foarte sarate. Era ca într-un acvariu din acelea grozave (Lisabona, Valencia, St. Malo), doar ca participai! Eram în transa, high pe o lume colorata, care a prins viata de pe National Geographic.  IMG_0166 (640x480)

Dupa o zi de corali colorati, ma duceau prietenii in „munti”, adica in desertul de langa Eilat, unde ne plimbam printre canioane de piatra alba, rosie, galbena, care de-a lungul timpului au capatat forme pentru care Gaudi a lucrat toata viata.

AsiratTodah, voi ramane recunoscatoare tuturor pentru timpul minunat petrecut impreuna!

O poveste impartasita de buna prietena Zsusi si calatoria sa initiatica.

Multumesc!

Noiembrie la Londra
FERICIRE

Dana

FEEDBACK