Cand ajungi in Cisnadioara, parca viata s-a oprit in loc…

Casa in Cisnadioara

Casa in Cisnadioara

Cetate-Biserica fortificata a Sf.Mihail

Biserica-Cetate fortificata a Sf.Mihail

E atata liniste in jur, in centru parcarea e plina, masini, autocare ca doar turistii care inchiriaza biciclete din Sibiu si vin in tur organizat sparg cateodata  linistea molcoma..

Vedere dintre ziduri

Vedere dintre ziduri

Zidul Cetatii

Zidul Cetatii

Vor sa urce la Cetate.

Cetatea, cum o stiu localnicii, este biserica fortificata a Sf.Mihail  (de unde si denumirea germana a satului). Despre cetate vreau sa va povestesc doua legende si doua lucruri importante care sigur va vor face s-o vizitati.

Una dintre legende spune ca baietii care vroiau sa convinga fetele de iubirea lor, impingeau si carau un bolovan sus, pe varful dealului stancos, la cetate.

Cu cat bolovanul era mai mare, cu atat casnicia lor dura mai mult. Se facea ca o fata astepta sus in varful cetatii ca iubitul ei sa care bolovanul si in felul acesta sa-si dovedeasca dragostea. Dar fata era iubita  si de fratele iubitului ei. Si pentru ca iubitul ei era foarte aproape de cetate, tot impingand din greu bolovanul, fratele lui l-a impuscat si apoi s-a sinucis.

Biserica-Cetate

Biserica-Cetate

Undeva, in linistea cetatii,  cocotata pe zidul care inconjoara cetatea, o fata cu pletele-n vant mai asteapta cu speranta ca zgomotul impuscaturii care l-a auzit sa nu fie real. Si stie ca, la un moment dat, in linistea padurii si a soarelui care se chinuie  sa se arate prin padure, iubitul ei va aparea la un moment dat cu cel mai mare bolovan.

Placi comemorative din Biserica-Cetate

Placi comemorative din Biserica-Cetate

A doua legenda povesteste ca tinerii casatoriti care  se certau si vroiau sa divorteze  erau inchisi in casuta din fata cetatii, cu o singura farfurie, o singura lingura si un singur fel de mancare. Pe care trebuiau sa-l imparta. Cand se impacau si doreau sa-si continue iubirea si viata impreuna, erau eliberati. Ceilalti erau lasati sa moara impreuna. … Primul lucru important  despre cetate este ca in interiorul ei adaposteste placi comemorative cu numele ofiterilor si soldatilor germani si austro-ungari care au cazut in toamna anului 1916 in luptele din jurul Sibiului. Al doilea lucru important este ca datorita acusticii sale, biserica fortificata gazduieste de cativa ani in lunile de vara spectacole de teatru, concerte, cursuri de teatru, jazz si actorie precum si vestitul festival  ICon Arts.

Remiza de pompieri

Remiza de pompieri

Cand cobori de la cetate, de pe varful stancos unde in zare vezi toata Cisnadia si muntii Cibinului, te opresti in centru, la fostul magazin satesc, sa bei o apa si cafea. Magazinul satesc s-a privatizat, are o terasa splendida si o pensiune in constructie si cand iti tragi sufletul putin, in fata ochilor ti se arata o cladire veche, putreda de istorie : Remiza de Pompieri. Deocamdata nimeni nu s-a oferit s-o renoveze si s-o valorifice turistic si cultural.

Biserica evanghelica din centrul satului

Biserica evanghelica din centrul satului

Cea mai veche orga cu tuburi functionala din Transilvania

Cea mai veche orga cu tuburi functionala din Transilvania

Biserica evanghelica din centrul satului adaposteste cea mai veche orga cu tuburi functionala din Transilvania, instrument restaurat si modernizat.

Biserica Evanghelica -interor

Biserica Evanghelica -interor

Aici, spun localnicii, se fac cele mai frumoase nunti si toti tinerii din Sibiu, Cisnadie si imprejurimi rezerva din timp aceasta bijuterie arhitecturala pentru cea mai importanta zi din viata lor.

Cu bicicletele sprijinte de gard, salutand pe toata lumea in germana, am coborat de pe terasa magazinului satesc si am facut localnicilor o promisiune: ne vedem in iunie, la Sarbatoarea Bujorului de munte, la Raul Mare.

Biserica-Cetate

Biserica-Cetate

Biserica Evanghelica-Interior

Biserica Evanghelica-Interior

Biserica Evanghelica- Interior

Biserica Evanghelica- Interior

Biserica-Cetate

Biserica-Cetate

Thailanda desculta, fructe si flori
Valencia - Mi amor de Primavera

Dana

FEEDBACK